reklama

сряда, 30 ноември 2011 г.

Захарна обувка за Пепеляшка.



За съжаление в моите възможности е само това – една обувчица от фондан да ви предложа. Но да се надяваме, че и това е нещо. Едва ли бихте могли да подарите на приятелка чифт обувки, макар че пожелавам на всеки възможности за подобни жестове, но и захарна имитация е доста добър вариант за подарък. :)
 Ще видите, че няма нищо сложно и страшно. Само трябва да се въоръжите с малко време, фантазия и да не забравим и фондан.


Първото, което трябва да се направи, е подметката. Тя трябва да е направена от здраво тесто и добре изсъхнала, тъй като ще е основа за цялата обувка.
По принцип, може да се ползва и фондан, смесен с тайлоза (специална прах за подсилване и здравина на фондана), но аз предпочитам за самата основа да забъркам тесто, известно в беге-мамския форум като "тестото на Нелка".
Дозата, която се получава, е достатъчна тъкмо за една подметка и токче, което също така трябва да е здраво и добре изсъхнало.

И така:
разтворете в 3 супени лъжици вода една супена лъжица желатин. Изчакайте да набъбне, добавете още 2 с.л. вода и оставете да се разтвори хубаво на водна баня. След това добавете и една чаена лъжица глюкоза, за да може леко да се отпусне и тя. Или предварително леко загрейте в микровълновата. Смесете получената течност с около 300-400 грама пудра захар. По-добре не слагайте много, добавяйте захарта по малко, за да не се получи една твърда и ронлива буца. В момента, в който спре да лепне за ръцете, тестото е готово.
Хубаво е да се използва веднага и бързо, защото изсъхва и напуква за кратко време. Поне при мен така се получава. Нелка твори фантастични неща от това тесто, но според мен тя самата е от тесто, различно от нашето, затова не бих могла да предположа дори как й се получават подобни чудеса.

Изрежете от картон един шаблон под формата на стелка. Аз забравих да снимам, но вие се досещате как би могла да изглежда една картонена стелка. :) Поставете я върху не много тънко разточено тесто и изрежете същата от него.
 Има два варианта за съхнене. И двата се виждат на снимката - върху картонен триъгълник или, ако имате, някаква обувка с отворена подметка. Втория, разбира се, е много по-лесен и достоверен, но и двата варианта съм използвала, така че няма значение какво ще изберете вие.
Оформете и токче според вашето виждане за модела. Може вътре да пъхнете и едно дървено шишче за по-голяма здравина.
Всичко това желателно да съхне поне два дни, за да може да се работи спокойно и без притеснения, че всичко ще се счупи.








 
След като подметката и тока са добре изсъхнали, трябва да ги облечем за да придадем по-автентичен вид, а и да скрием пукнатините.;)
Най-напред изрязох "стелка" от оранжевия фондан и залепих отдолу. Оставих да поизсъхне върху една кърпа, сложена на основата, където съхнеше самата подметка.
после облякох и отгоре подметката. На носа на бъдещата обувка сложих парче фондан и го оформих като връхче. Така хем ще е по-стабилно, хем по-добре е залепне фондана към основата.








По принцип аз не ползвам готови шаблони за моите обувки и смятам, че няма кой знае каква нужда от тях, освен ако не смятате да правите масово производство от еднакви обувки.
Измислям приблизително какъв модел ще правя, рисувам го схематично на един лист за да преценя какви детайли и от какъв цвят фондан (евентуално) ще ми трябват.
Така изрязох този елемент, който ще е на върха на фондановата обувка. Имайте предвид, че винаги може да изрежете излишното, докато, ако детайла стане малък, ще се наложи да разточвате наново фондана. Тъй че не се притеснявайте да изрежете на око детайл, който смятате да сложите. Наложете го върху мястото, за което е предназначен и, ако се наложете, направете корекции преди да залепите към обувката. За да залепите единия елемент към другия навлажнете леко с мокра четка местата на съединенито. Имайте предвид, че не трябва да е много мокро, защото всичко ще се хлъзга само, достатъчно да е леко влажно.
Тъй като на носа сложихме и парче фондан за по-добра стабилност, залепвайки отгоре вашия детайл за върха на обувката, може по-смело да оформите самия връх направо притискайки с пръстите към помощното парче. То няма да е изсъхнало напълно и вие лесно ще придадете желаната форма, дали ще е остра или закръглена, това е вече дело на вашата фантазия.
Облечете с фондан и токчето на обувката, като постегне малко фондана, залепете тока към подметката. За по-голяма здравина аз използвам белтъчена глазура за слепване, тя е по-гъста, по-бързо съхне и по-сигурно става закрепването. Имам готова суха смес, която е достатъчно да се разреди с малко вода до нужната консистенция.


Сега е редът на петата. Тъй като всяка обувка има и вътрешна подплата, ще направим един и същия детайл в два цвята - за вътрешната и външната част. Залепваме едно към друго пак посредствмо леко навлажняване и притискаме по ръба със специален инструмент за да направим шев. Ако нямате такъв инструмент, може да минете внимателно с дървено шишче или клечка за зъби. В този случай трябва да се стараете да е равномерно и да не продупчите силно фондана.


Оформете внимателно петата. Ако фондана ви е прекалено мек и не държи форма, сложете сгънати салфетки или мека кърпа за да подпрете детайлите до пълното им изсъхване.
Аз ползвам фондан смесен с тайлоза, която бях поръчала от ebay. Тя доста добре втвърдява фондана и в случая с тази обувка въобще не ми се е наложило много да се старая за да изсъхнат детайлите.


Сега да спретнем допълнителни детайли по обувката. Тук пак може да се развихрите.
Няма нужда от особени обяснения, всичко се вижда по снимките. Изрязох, оформих и залепих елементи за връзки и декоративни такива, като за целта използвах къдрава ножица и накрайник за пош за мънички дупчици.







Идва ред и на връзките. За целта изрязох една дълга лента, която разделих на 6 равномерни части. Тук са 5 на снимката, но в хода на работа видях, че ми трябват 6. Всяко парче сгънете леко по дължината за да заприличат на меки ленти.







Тук се вижда редът, който спазвах, слагайки лентички-връзки. В началото сложх всичко, което минава отдолу, а след това и горните парчета.















За накрая и разкош направих и панделка, която сложих най-отгоре на обувката.
Забелязвам, че забравих да снимам самата панделка завършена, но вие се досещате, че това мъничко парче лентичка минава по средата на панделка, имитирайки възел.












 И така, връзките са вързани, остава само малко да лъснем обувката. Аз сложих три цвята перлен дъст за да придобие повърхността преливащ от цветове ефект. Малко оранжев матов дъст по вътрешната част на обувката и шикозен шев цвят бордо, който михан с тънка четка отгоре дупчиците.
















А ето и самата торта, за която гласих тази обувка от фондан. Имах намерение да пресъздам ретро атмосферата, затова и модела на обувката и самата торта носят винтидж дух. Смятам, че успях да постигна ефекта и адски си харесвам тортата. Цветята са магнолии, които правех за първи път. Има какво да се уча по изработването на цветя, но пък да взема да направя майстор клас по направа на обувки от фондан, току виж съм събрала пари да посетя курс на Рон Бен Израел. :)))



За доказателство, че си имам вече колекция от захарни обувки ( е, някои седят на нечий рафт, а някои претърпяха поражение от ръка на една водеща) и мога да се заема с преподаването, прилагам снимков материал.






Е, всъщност колекцията не е от най-богатите, но с желание и фондан ще я обогатим! :))) Същото пожелавам и на вас! :)
Pin It

10 коментара:

  1. Уаааааааааау, думи нямам! Изглежда като истинска!
    Страхотно!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. прелест!

    изглежда толкова лесно...

    ОтговорИзтриване
  3. Тази ми е една от любимите ти торти, Ани!
    Огромни благодарности за богатия постъпков материал.

    ОтговорИзтриване
  4. Moмичета, много ви благодаря, че ви харесва и че коментирате! :)
    И наистина е лесно, само трябва да го роди главата. :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, Ани! Така готино си го описала, че направо и на мен ми се прииска да скокна и да направя едно захарно обуще. И друг път съм ти го казвала, но няма как да не се повторя - уникален талант си! Хем имаш страхотно въображение и вкус, хем и ръцете ти са сръчни и всичко ти се получава страхотно!!! Удоволствие е да съзерцавам всяка твоя торта и ти се възхищавам!

    ОтговорИзтриване
  6. С удоволствие бих носила такава обувка :) Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  7. Бубе, ellyganova, много ви благодаря за милите думи! Благодаря и че отделяте от времето си за да ми ги напишете! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Нямам думи....толкова много красота и креативитет , събрани на едно място! Браво! Много съм впечатлена!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Уау! Останах безмълвна.. Това си е изкуство и талант! Цялата публикация разгледах с огромно удоволствие и на един нос разстояние...Свалям ти шапка....
    Пепика

    ОтговорИзтриване
  10. Aлбена, Пепика, благодаря ви много за усмивката, която получих след вашите "уау"! :)
    Няма нищо по-хубаво от това нещата ти да се харесат и да получиш прекрасни и незабравими емоции след всичките чудесни коментари, които оставяте тук! :)))

    ОтговорИзтриване