reklama

понеделник, 21 март 2011 г.

Още гривни.

Бях ви обещала да покажа други идеи за гривните, които можем да изплетем сами.
Ето че сега изпълнявам обещанието.
Не са ли чудесни? Колкото нескромно и да звучи, но много си ги харесвам тези гривни. Тънка прежда от мерсерезиран памук с елегантни цветове ще подчертае красивите преплитания, които вие ще изберете за вашата работа.
В случая, за да личат по-добре шарките на плетката, пак плетях кръгово, но този път по обиколката на цялата гривна, а не по широчината и, както е показано тук.

Другия вариант на гривните са ярки и шарени цветове, съчетани по всякакъв начин като плътност и гама на цветове, а също така и количество и дебелината на райетата.
На последната снимка присъстват, както виждате, и тънки цветни дървени гривни. Исках да съчетая една голяма шарена с няколко тънки в подходящи цветове. Първоначалната идея беше да ги оплета целите, но в последствие ми хареса как се получиха само с малко наплетено в контрастен цвят. Така не се крие в случая красотата на самата гривна, която по случайност намерих. Вие можете да оплетете изцяло или пък частично като мен, като това частичното може да бъде и някакво цвете или пък панделка.
Не спирайте фантазията си - лято идва. :)


Pin It

понеделник, 7 март 2011 г.

Да си спретнем гривничките.Ето какви гривнички си оплетох през уикенда. Засега са само тези, но няма да е задълго. Толкова много ми харесват, че искам да си направя цяла колекция с различни цветове и размери. Непременно ще споделя, когато го направя. Бива ли да си ги пазя само за мен? :)

А сега ви предлагам да направите заедно с мен подобни гривнички и за вас.
Нуждаете се единствено от симпатична прежда по ваш вкус, кука за плетене и пластмасова или дървена гривна. Моите гривни са пластмасови и са от Илиенци, където има най-различни размери. Да намеря дървени се оказа много сложна задача, макар че преди време имаше такива в магазини за художествени и ръкоделски пособия.


Изплитате синджир с необходима дължина, затваряте го в кръг, мушкайки вътре в гивната и се вихрете на воля, оплитайки кръгово гривната с любимия си мотив. Накрая просто зашивате първи и последен ред.

Pin It

четвъртък, 3 март 2011 г.

Първата торта или как се почна всичко.През изминалата 2010 година на 30 октомври дъщеря ми Саша навърши 10 години. Първи истински юбилей в живота и трябваше да бъде отбелязан подобаващо. Много ми се искаше да направя за нея нещо запомнящо се и затова реших да поръчам по-различна торта от една невероятна майсторка на произведения на сладкарството Буболинката. За мое огромно съжаление тя не е имала възможност да поеме моята поръчка поради голямата си заетост и се наложи да запретна ръкавите. Много исках Саша да усети, че наистина преживявам с вълнение навършването на първото и десетилетие. И не, не защото аз остарявам, а защото моето малко момиченце пораства бавно и неусетно.
И така. Имах само две седмици за да се заема с тортата. Ще кажете "само?". Да, само. Исках тортата да бъде изключителна, а за целта трябваше да прегледам много сайтове с нужната ми информация и материали. В края на краищата напазарувах, поизчетох това-онова и достатъчно подкована се захванах с тортата. Тъй като тогава съм живяла в жилището с много стара печка, чиято фурната не работеше, реших да взема готови какаови блатове за да направя бърза и лесна имитация на една популярна руска торта "Прага". Ще ви кажа как я направих аз по рецептата на една моя роднина, която при липса на време приготвя точно такава бърза и лесна торта.

На един пакет готови какаови блатове се използва такъв крем :
- масло (опаковка от 250 грама;,
- една кутия кондензирано подсладено мляко;
- 3 супени лъжици горчиво какао.

Маслото се оставя на стайна температура да омекне, след което се разбива до пухкавост с млякото и какаото.
За моята торта аз използвах двойна доза крем и два пакета блатове. Самата торта след измазването трябва да престои поне една нощ за да попие крема хубаво и тортата да стане мека и сочна.

Повярвайте ми, вкусът е невероятен и си заслужава да се пробва. Освен това не изисква почти никакво време за приготовление и дори и най-заетата от вас ще се справи с лекота. Ако нямате тренинг, време или желание за по-сложна украса на тортата, достатъчно да я поръсите с горчиво какао или настърган шоколад и да украсите с орехи.

Аз все пак имах намерение да направя нещо по-специално и затова реших да направя тортата в един от любимите цветове на Саша - черен и с дизайн, наподобяващ този на Ед Харди. Е, не ми се смейте много де. Не е върхът на сладоледа, но да не збравяме, че това ми е първата торта, която правя последните 17-18 години и съвсем първа, която покривам и оформям с фондан. ;)


За допълнение спретнах и още една мъничка тортичка.


Pin It

сряда, 2 март 2011 г.

Вишнев пай... но плетен.

Направо ме е срам от себе си, толкова време не съм влизала тук. Толкова много идеи и завършени нещица са минали през главата и ръцете ми и да не съм отразила нищичко - срамота. Е, захващам сериозно този път.
Oще преди време бях оплела едни симпатични кексчета, с идеята да видя дали ще успея да ги направя или не. Успях де.:)

Ето ги

След тях, обаче, в главата ми се загнезди идеята да оплета и парче срязан пай като да ви споделя на вас и всяка стъпка от изработването му.

Вярвам, че вашата фантазия ще ви подскаже как да видоизмените формата или цветовете на пая при желание, но ако решите, можете да следвате стъпките ми.
Най-напред изплетох "блата" на пая от подходяща кафява прежда. Аз плетох на една кука, но вие можете да използвате подходящия за вас инструмент. И така, започвате с 4/5 бримки и на всеки нечетен ред равномерно разширявате с по една бримка за да се получи триъгълник с такъв размер, какъвто желаете да има вашето парче пай. След това плетете без да наддавате толкова, колкото искате да е високо, а след това в обратния ред смалявате равномерно, докато не стигнете пак началния брой бримки.


Сега ще плетем правоъгълно парче за вишнев пълнеж от подходяща червена прежда. Широчина на набрания ред трябва да съответства на височината на пая, а дължината е толкова, колкото е обиколка на получения триъгълник. Плетем лицево, а топченца-вишни – опаково. Самите топченца ги разполагах не много симетрично, за да се получи илюзия на повече или по/малко изпъкнали вишни.За да изплетем топчета, които ще имитират вишни, трябва от една бримка да извадим 5-7, според желания размер. След което плетем само тези 5-7 бримки 4-5 реда, обръщайки плетивото, като откъм лицевата страна се плете опаково. Може да ползвате допълнителна игла за плетене.


 Когато приключите с изплитането на редовете на топчето, затворете с помощта на една кука всички бримки в една.
Нанижете получената бримка на работната игла – топчето-вишна е готово. Продължете плетенето докато стигнете желаната дължина.

Сега идва ред и на сглобяването. За целта съшийте детайлите, а вътре сложете парче сгънат твърд картон за по/стабилна форма и напълнете с вата.


Отгоре сложете малко бита сметана с вишничка и моля, паят е готов. :)
Pin It