Всъщност, най-вероятно не съм измислила топла вода, след като хората са направили подобна форма за печене . Тази е на Alan Silverwood.
Обаче... точно тази е твърде малка, само 20 см диаметър, иначе щях да си я поръчам от http://www.ebay.co.uk/ .
От друга страна ми се струва, че е плитка, а за да стане като на картинката, би трябвало да се изпекат два блата и да се залепят. Не знам как би станало това при условие, че горната част трябва да се напълни с крем и да се обърне с него надолу. Всъщност, признавам, че аз съм лаик и възможно да не знам тънкостите.
Както и да е, намерените в интернет подобни форми засега не съм купила по една или друга причина, но не се отказвам от желанието да ги придобия някой ден.
Докато стане това, ви предлагам възможността да си изпечем сами вкъщи подобен блат с налични във всяка кухня неща.
Първото, което трябва да направите е да забъркате смес за блата. Аз обичам пандишпан, който позволява всякакъв крем, в същото време е лек и лесен за дозировка, а също така позволява и замразяването при нужда.
В зависимост от желаното количество, лесно можете да варирате с продуктите, като имате предвид, че на едно яйце ви трябват по 30 грама захар и брашно. Ако ще добавяте какао в тестото, може да намалите малко брашното. Да не забравяте бакпулвер. Може да разнообразите пандишпана с крокант, маково семе и каквото друго ви хрумне, но да не се отклоняваме от темата.
Забърках тестото и сипах съвсем малко на дъното на формата за торти, която е покрита с хартия за печене, намаслена и поръсена с брашно. Слагаме в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 7-10 мин., след което вадим формата. Не чакаме да се изпече до края нито да се надига. Просто по този начин оформяме дъното на бъдещия блат.
След това слагате в средата на тавата върху изпечения блат тенджерка или друг подходящ за целта съд с диаметър по-малък от този на формата, в която печете. Внимавайте тенджерата да бъде щателно намаслена и набрашнена отвън и отвътре, а също така изолирана от всеки допир с тестото с хартия за печене с цел незалепване на недокрай изпечения блат. За по-лесно запълване с тестото на пространство между тенджерата и формата използвам пош. Ако нямате, може да си направите фунийка от хартия за печене или пък да напълните обикновено пликче с тестото и да резнете крайче за да се получи дупчица, през която ще изтискате тестото по-бързо и по-равномерно. Сложих малко тесто и на дъното на тенджерата за да оформя капаче. Слагате цялата конструкция обратно във фурната и печете колкото необходимо.
Изчакайте малко да изстине, отделете внимателно с нож от стените на тенджерата външния блат и много внимателно отделете.
Получихте идеална форма, която може да запълните с пълнеж, какъвто душата пожелае, без той да попречи в последствие да се облече тортата с фондан. Имате достатъчна височина, така че смело напълнете вътрешността с плодове, сметана, еклери или всичко друго.
Ако един слой ви е достатъчен, вече сте готови и просто затворете отгоре с капачето с грапавата повърхност навътре.
На мен не ми беше достатъчно, тъй като исках два вида крем и затова направих две подобни форми, като при второто изпичане не сложих тесто вътре в тенджерката. Предполагах, че ще сложа капачето от първия блат най-отгоре, тъй като между двата крема ще бъде изолирано с дъното на горния блат. Сметките ми се оказаха малко грешни, тъй като поради височината на блата, количество крем, който забърках, се оказа недостатъчно.
Затова сложих капачето на долния блат и за да не се получи много сухо между двата вида крем поради двоен пласт блат, сиропирах щателно с мляко, а между тях наслоих разтопен в малко мляко шоколад.
Най-отгоре сложих капаче от готов блат. Така стана много равно и гладко. Всичките неравности, които при подобно изпичане са минимални, заглаждам с трохи от блат разбъркани с крем. Става много здрава за запълване на всякакви неравности смес, която позволява да направите и по-нестандартни форми, например при 3Д тортите.
Следва измазване с маслен крем и покриване с фондан.
За тортата с диаметър 25 см и височина 10 см използвах 10 яйца, 300 грама захар и около 280 грама брашно плюс няколко супени лъжици горчиво какао и 2 бакпулвера. Това е смес за двата блата, разделена на два пъти.
Да спомена и за още един начин на правене на подобни блатове, по-подходящ за двуетажни торти.
За целта изпичате цялото количество тесто в тава с диаметър, който ще ползвате за долния етаж. Печете на по-малка температура, тъй като количеството е голямо и да не остане сурово вътре.
След като блатът е изпечен и изстинал, изрежете от средата друг кръг с диаметър, колкото трябва да бъде втория етаж. Така получавате един вид стеничка с по-широк диаметър и цял блат с по-малък, който може да срежете хоризонтално на две или три части.
Долния етаж ще се наложи да изолирате с дъно и капаче или от готови блатове или да изпечете още една доза, като после да срежете по хоризонтал на две получения блат.
По този начин пълните долния етаж по-гореописания, а втория по стандартен начин. И да не забравите да сложите някакви подпори в долния етаж, за да не потъне горния в него. ;)
Надявам се, че съм била полезна и ще се радвам на коментари и споделени техники от вас.
П.П. Допълвам с един съвет. Преди да сложите крем, поставете блатовете за пълнене във формата, в която сте ги пекли. Така ще избегнете разширяването или разкъсването на стените, докато кремът стяга вътре. Така капачето, което сте пекли в дъното на тенджерката, няма да се окаже с по-малък диаметър от този, който трябва да затворим.
Ако все пак се притеснявате, че диаметъра на капачето няма да е достатъчен, тогава не слагайте тестото в тенджерката, а изпечете отделно една доза във формата със същия диаметър, който ползвате за основния, и я срежете на две по хоризонтал. По този начин ще получите и по-висока торта.
Ани.....страхотна идея....ще я пробвам при първа нужда от такъв тип торта....честно казано,м а зобичам торти с повече крем и по-малко блат.
ОтговорИзтриванеБраво за много хубава идея!
Радвам се да те видя тук и, че ти допадна идеята ми! :)) Едва ли е мой патент :D, но стигнах сама до тази измишльотина. Малко хамалогия, но пък е много полезна. Тортите хем стават много равни, хем ги пълниш с каквото пожелаеш. :))))
ОтговорИзтриванеВтория вариант на края на публикацията я видях в един от руските форуми, но за съжаление не мога да открия линк къде точно.
Ани, я пусни едно парче торта да му се полюбуваме ;-))).....аз онзи ден открих един страхотен крем с маскарпоне...,след 10 рецепти, в който имаше какво ли не....реших да пробвам със съставките, с който на мен ми изглежда добре;-))),стана много вкусен ( не бях правила крем с маскарпоне, понеже се притеснявах какво ше излезе, а то пък ми стана любимият крем ;-)))....., мисля, че с такъв тип торта би било простооооооооооо божествено!
ОтговорИзтриванеТортата беше предназначена за други хора и нямаше как да снимам разрез, затова някой друг път ще снимам и парчето. :)))
ОтговорИзтриванеКремовете с маскарпоне с божествени.:))
Ани, шашна ме! :))) Обикновено си пека капачета и един голям блат в тавата на фурната, който го режа на ленти ги завивам като борд.
ОтговорИзтриванеТвоята технология е доста интересна.
Здравей! Точно, както пише в твоя блог, аз съм от случайно попадналите тук!Това обаче за мен е удоволствие. Наистина интересна техника и страхотна торта!
ОтговорИзтриванеСега вземам чаша кафе и ти идвам на гости:)
Добре дошла, Траяна! :) Много се радвам и се надявам да намираш и занапред интересни и полезни неща. :)))
ОтговорИзтриванеАни направих две тортички по твоята технология и станаха с перфектен ръб и идеални стени за измазване, само при мен диаметъра на капачето беше по малък от отвора и се наложи да пека друг за да я покрия. Много ти благодаря за споделеният опит, май само така вече ще правя торти като искам да ги покривам с фондан, че винаги двата блата се привиличат неустоимо и крема ми изтича и после като ги измазвам става една красооотааа.
ОтговорИзтриванеЙонка
Много се радвам, Йонка, че съм ти била полезна! :) Наистина е малко пипкаво и досадно подобно печене, но пък е адски удобно за пълнене. :)
ИзтриванеНаправих някои допълнения след твоя коментар, за който много ти благодаря, така че да съм полезна и с други мои наблюдения. ;)
Заповядай пак при мен! :)