reklama

сряда, 2 март 2011 г.

Вишнев пай... но плетен.

Направо ме е срам от себе си, толкова време не съм влизала тук. Толкова много идеи и завършени нещица са минали през главата и ръцете ми и да не съм отразила нищичко - срамота. Е, захващам сериозно този път.
Oще преди време бях оплела едни симпатични кексчета, с идеята да видя дали ще успея да ги направя или не. Успях де.:)

Ето ги

След тях, обаче, в главата ми се загнезди идеята да оплета и парче срязан пай като да ви споделя на вас и всяка стъпка от изработването му.

Вярвам, че вашата фантазия ще ви подскаже как да видоизмените формата или цветовете на пая при желание, но ако решите, можете да следвате стъпките ми.
Най-напред изплетох "блата" на пая от подходяща кафява прежда. Аз плетох на една кука, но вие можете да използвате подходящия за вас инструмент. И така, започвате с 4/5 бримки и на всеки нечетен ред равномерно разширявате с по една бримка за да се получи триъгълник с такъв размер, какъвто желаете да има вашето парче пай. След това плетете без да наддавате толкова, колкото искате да е високо, а след това в обратния ред смалявате равномерно, докато не стигнете пак началния брой бримки.


Сега ще плетем правоъгълно парче за вишнев пълнеж от подходяща червена прежда. Широчина на набрания ред трябва да съответства на височината на пая, а дължината е толкова, колкото е обиколка на получения триъгълник. Плетем лицево, а топченца-вишни – опаково. Самите топченца ги разполагах не много симетрично, за да се получи илюзия на повече или по/малко изпъкнали вишни.За да изплетем топчета, които ще имитират вишни, трябва от една бримка да извадим 5-7, според желания размер. След което плетем само тези 5-7 бримки 4-5 реда, обръщайки плетивото, като откъм лицевата страна се плете опаково. Може да ползвате допълнителна игла за плетене.


 Когато приключите с изплитането на редовете на топчето, затворете с помощта на една кука всички бримки в една.
Нанижете получената бримка на работната игла – топчето-вишна е готово. Продължете плетенето докато стигнете желаната дължина.

Сега идва ред и на сглобяването. За целта съшийте детайлите, а вътре сложете парче сгънат твърд картон за по/стабилна форма и напълнете с вата.


Отгоре сложете малко бита сметана с вишничка и моля, паят е готов. :)
Pin It

2 коментара:

  1. Ex, Ани,
    чак сега разбирам, че имаш блог и ново хоби! Прекрасно е това, което правиш! Интересни и забавни нещица могат да излязат изпод куката... Отивам да разгледам и всичко останало :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам да те видя тук, Дани! :) То и блога и хобито не са никак нови, но все нямах време да публикувам тук. :)
    Надявам се, че ще ти харесва и занапред. :)))

    ОтговорИзтриване