reklama

сряда, 3 август 2011 г.

Body sushi cake.Срещали ли сте  подобно определение Body sushi или Naked sushi? Аз съвсем случайно и много отдалечено бях чула за това... хм... изкуство? Честно казано съм затруднена да дам точно определение за това, но разбирам, че не е стара японска традиция, както съм мислила преди да ми хрумне да направя торта на тази тематика. Каквото и да е Naked sushi, то съществува и ние с вас едва ли сме хора, можещи да променим това.
Бих могла да развивам дълго темата дали е унизително това или не, но няма, тъй като не пиша тази публикация с тази цел. Ще кажа само, че едва ли бих отишла на подобен ресторант, защото щеше да ми е неловко да се храня, докато девойка на масата трябва едва да диша за да не се изсипе сушито от тялото й. Но като вид сексуално послание, насочено към любимия човек, прегръщам с две ръце. :-) Помните ли Саманта от Сексът и градът? Точно тази сцена изплу в съзнанието ми, когато една позната ме помоли да й направя торта за рождения ден на съпруга й.

Да ви призная, беше ми невероятно забавно и интересно да  работя над този проект. Идеята беше не да направя фигура с комично изражение, а да бъде наистина хубава жена. Тук, изпреварвайки събития, ще кажа, че съм чула какви ли не изказвания, и ласкателни и недотам, по повод самата "жена" – от Рубенсова до дебела . Донякъде това е комплимент за мен, щом хората престават да възприемат нещото пред тях като просто торта, а обсъждат дадености на самата жена. От другата страна, явно някои не смогват да намерят красотата във всяко тяло, да не говоря за самото произведение. Наистина се засягах много, защото подобни изказвания идваха от хората, които в повечето случаи с пръст не са  пипвали фурна да не говорим да направят торта. Учудващо е колко много близки и познати няма да ти кажат колко сложно и интересно е даденото нещо, няма да попитат как точно съм направила даден детайл, но с лека ръка обясняват как са виждали и по-добри неща, колко  странна е тортата и защо всъщност е гола. :-) И сега с усмивка на устата ще кажа, че трябваше да направя торта за двайсетина души, а не руло за трима, така че формата трябваше да съответства на количеството. Много дълго е лирическото отстъпление, така че пристъпвам към обяснения за тези, които се интересуват как съм я направила.   Тъй като тялото трябваше да бъде хармонично, за целта първо реших да направя глава. Чували сте за Витрувианския човек , едно от великите произведения на Леонардо да Винчи. Всъщност, това е скица, даваща представа за пропорции на човешкото тяло. Разбира се, няма нищо универсално и всяко тяло е индивидуално, но все пак има някои закони за изобразяването на хармонично тяло, на които можем да се опрем. И така размери на главата (от върха до брадичката) ни дават представа колко голямо трябва да бъде самото тяло, тъй като е равно на осем такива размери.
   
  По главата действах на същия принцип както  тук с една малка разлика - използвах маршмелоуз бонбони вместо желирани.След като образувалата се формата стегна достатъчно, покрих я с фондан и оформих носа, скулите и останалите черти на лицето без те да са прецизни тъй като след това предстоеше още едно покриване за по-детайлна изработка.

Колкото и да се стараех главата да не бъде твърде голяма за да не се получи и тялото
прекалено голямо, все пак не успях да я направя достатъчно малка за да се побере цялата торта на подложка с максималния размер 50x40, тъй като хладилника ми вътре е широк само 50 см.

Toгава взех решение да направя на тази подложка само тялото без главата и стъпалата, колкото ужасно и да звучи това. :-)  Тях щях да сложа в последния момент преди предаването на тортата. Но дори и в този случай тялото не би могло да бъде изпънато напълно, както съм виждала по снимките. Наложи се да измисля по-лежерна поза на девойката, ама какво от това, все пак тя не е на работа, а си чака любимия. :-)

 Установих, че скулптурираните торти ми е по-лесно да изработвам от пандишпан и ганаш, което не ги прави по-малко вкусни. Просто съчетанието на тези блатове и този крем ги прави много лесни за обработване, изрязване, скулптуриране и т.н. Разбира се, вкусът може да се обогати с различни есенции, ядки или плодове.
Общо взето, начина на работата и съставките при тази торта абсолютно съвпадат с тази , с малка разлика - ганаша го овкусих с ром и бадемова есенция, а също и добавих нарязани ягоди. Пандишпана ми е бял, само че единия е оцветен леко в червено. Да... и дозите са двойни. :)
Покриването с фондан беше голямо предизвикателство. За следващата подобна торта ще знам вече да покрия с ленти фондан най-напред всички сгъвки, а след това и цялата торта. Така при заглаждането на по-дълбоки места ще се намали опасността да се прокъса фондана и през него да излезне крем. 

Когато прекрасната ми лейди беше готова и полегнала тихо и кротко върху лъскавия сатен, разбрах, че огромната порция суши, която приготвих за нея, няма как да се сервира цялата поради недостиг на равна плоскост.
По принцип, много си я харесах така, без деликатеси върху нея. Но... всъщност, бяха две "но"-та.
Първото, че аз бяха обещала торта СЪС суши, а второто, че така някак много девствена и невинна изглеждаше, милата, което не съвпадаше с крайната й цел да бъде изядена буквално и преносно от любимия й. :) Както каза Валерия, ако знаеше, че нея, а не сушито щяха да ядат, нямаше да гледа толкова благо, хахаха. Мноооого се смях, когато го чух. :)))

 И така, почти цялото това богатство   остана при мен, което не е никак лошо, защото при тази криза не всеки може да се похвали с наличие на суши във всеки един момент. :)

Пък може и аз да посрещна някой ден моя скъп  след работата, нагиздена със суши, макар че не един килограм захар ще трябва да изхабя за да изработя количеството, необходимото за мен. :)
Взех че се разсеях, по-добре да покажа как съм направила ориза за изработката на сушито.
 Всъщност, по снимката всичко е ясно. Само да уточня, че парчета фондан, които ще слагате в преса за чесън нека е малко по-изсъхнало. По този начин "оризът" ще е по-оформен, в противен случай рискувате той да се получи смачкан.


Лотосът не е най-върховното постижение в захарното цветарство, но пък му се кефя. Опитах се да го пресъздам по една снимка, намерена във Фликър.И така, всичко е готово, остава само да подготвим девойката да посрещне стоически съдбата си. :)
Надявам се, че моя опит ще ви е от полза, пък аз обещавам и нататък да споделям с вас всичко, на което се научавам.


Pin It

4 коментара:

 1. Прочетох с голям интерес:)) Благодаря за споделеното! А тортата е повече от уникална, макар че сигурно се потретвам:)Желая все така творческо вдъхновение!

  ОтговорИзтриване
 2. Анииииииии, много добре си го описала, казала и разказала. Невероятно предизвикателство са този тип торти, страхотно си се справила. Благодаря ти за споделеното, беше наистина много интересно да се ппочете. Поздрави за теб

  ОтговорИзтриване
 3. Наистина съм щастлива да ви "видя" тук! Благодаря ви много, вашата подкрепа значи много за мен!
  Целувки! :)

  ОтговорИзтриване
 4. С удоволствие прочетох всичко! Не зная дали някога изобщо бих се навила да направя подобно нещо! Поздравления, справила си се блестящо! А лицето е като истинско! И много ме впечатли увода, да знаеш!!!

  ОтговорИзтриване