Не я гледайте снимката, моля! Просто парче торта в чинийка, нито е декорирано подходящо, нито сервирано, нито снимано добре, НО не е за изпускане, вЕрвайте ми! Това е тортата, която направих за мразещия да яде човек от тази публикация. Самата торта се занесе на следващия ден извън града за тържествено изяждане с група приятели и снимана под сянката на едно плодово дърво, тъй че не съжалявам за недодяланата снимка, хахаха. :)))
Итака, да кажа за самата торта. Не се плашете, супер лесна е! ;) Отдавна ми се искаше да направя макова торта, много обичам макови вкусотийки и все не ми отдаваше такава възможност.
Накиснете 100 грама маково семе във вряла вода за половин час
За блатовете се ползва обикновен пандишпан, кой както го прави.
Аз слагам на едно яйце по 30 грама захар и брашно, като така варирам с количеството яйца по необходимост.
В случая не ми трябваше висока торта, нито голяма. Затова използвах 5 яйца и форма за печене 24 см диаметър.
Разбих белтъците на сняг. После отделно разбих желтъците с 150 грама захар (за 5 яйца толкова). Към тях постепенно се добавят разбитите белтъци, като всичко се разбърква внимателно с шпатула за да не се отнема въздушността на тестото. После се добавят близо 130 грама брашно (трябва 150, но аз винаги накрая намалявам с около 20-30 грама от общото количество брашно), бакпулвер и всичко внимателно се разбърква.
Маковоте семе се отцежда и се смила с пасатор за да може хубаво да се усети вкуса му. Внимателно се добавя към тестото.
Сместта се изсипва в тавата и на около 170 градуса се пече около 45 минути или до готовност (проверете с клечка).
Готовия блат се оставя да изстине, след което се разрязва внимателно на две по хоризонтал. При мен височината на неразрязания блат стана около 5 см, така че при нужда за по-висока торта, направете двойна доза тесто, но тогава трябва да увеличите и количество маково семе, за да стане вкуса на блата наситен.
Вкъщи си имах едно портокалово сладко, което бях обещала на една прекрасна съфорумка и блогърка. Така и не се намери време при мен да й го връча, нищо че сама обещах. Та гледах аз, гледах това сладко и реших, че крайно време да вцлезне в употреба, че ще вземе да му стане нещо. :))
Взех и сиропирах едно хубаво долния блат с него.
Сега е момента да се направи и кремът. По-елементарен крем от този няма. Нуждаете се от 500 грама сирене Рикота (може да ползвате Маскарпоне или фина извара, според вкуса или възможностите ви), около 100 грама пудра захар и малко лимонов сок за овкусяване или лимонова есенция.
Всичко хубаво се омесва и се слага върху блата. Отгоре слагате втората половинка.
Ако ще покривате торта с фондан, тогава сиропирайте горния блат със сладко (както казах, аз използвах портокалово, но вие може да използвате и друг вид сладко) и оставете да попие малко. Отделете малко от крема и го разбийте с 125 грама масло и още малко пудра захар и оставете в хладилника да стегне.
Ако ли не смятате да покривате отгоре с фондан, най-добре направете малко повече крем, да речем с общо 750-800 грама крема сирене и сложете обилнно и между двата блата и отгоре. Украсете по желание с филирани бадеми или орехи, те прекрасно биха се вързали с вкуса на маковия блат.
Друго,което отбелязах, че и плод портокал великолепно би се вързал, така че не се тръшкайте, ако нямате сладко, а направо обелете портокал и го сложете върху блата, като с малко сок сиропирайте самия блат.
Оставете тортата за една нощ или половин ден в хладилника да се стегне и сиропира хубаво за да се смесят вкусовете на съставките и я изяжте с кеф и мили мисли за мен! :)
Аз самата вече три дни мисля за нея и ми е едно мъчно, че вече не ми е в хладилника...
Свежият и лекият вкус на крема и пандишпана се съчетават по невероятен начин с богат и разпознаваем вкус на мака, а цялата торта се ползва с успех и при децата и при възрастни. Освен тежките случаи, но ние не говорим за такива. :)))
Свежият и лекият вкус на крема и пандишпана се съчетават по невероятен начин с богат и разпознаваем вкус на мака, а цялата торта се ползва с успех и при децата и при възрастни. Освен тежките случаи, но ние не говорим за такива. :)))
Само като видях заглавието и си знаех, че трябва да разбера всичко за тази торта :) Страхотно звучат всички описани вкусови и ароматни възприятия, които носи опитването и! Непременно ще я опитам! Благодаря за рецептата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа не забравиш да споделиш дали ти е харесала, защото наистина три дни мисля за тази торта, хахаха. :)))
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара! :)
Изглежда различна и сигурно е била много вкусна!ПовЕрвах ти! Очаквам следващата!
ОтговорИзтриванеБез конкретна причина все избягвам мака когато готвя, а май не трябва :) Особено след като видях тази торта! :) Успех! Вили
ОтговорИзтриванеОооо, непременно опитай! :)
ИзтриванеБлагодаря за посещението! :)
Ellerinize sağlık, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar..
изглежда вкусно и прекрасно, аз по принцип много обичам мак, само не толкова често го ям, за сажаление не се намира толкова лесно, не се намират готови продукти с мак, па човек трябва да си направи; ще я пробвам при първа възможност, продължавайте да развивате този блог, имате истинско искуство, истински художествени произведения за ядене :)
ОтговорИзтриване