reklama

петък, 1 юли 2011 г.

Венециански блян или Тортеното ми предизвикателство N2



Ето че дойде моментът за следващото ми Тортено предизвикателство. За предишното ми бях споделила тук. Този път темата е Хоби/Професия. Тъй като една моя близка приятелка, за която съм ви споменала и друг път, ме помоли да направя торта за свекърва й по повод юбилея й, реших да съвместя направата на тортата с предизвикателството.
 Свекървата на моята приятелка е много елегантна и чудесно изглеждаща дама и тортата трябваше да й съответства . Трябваше да бъде нещо впечатляващо, елегантно и запомнящо се. Една от моите несбъднати засега мечти е да отида на Венециански карнавал. Малко е да кажа, че това е едно от най-великолепните и величествените събития, а символът на карнавала - маската,  едно от най-разкошните неща, които съм виждала. Пожелавам си  някой ден да наблюдавам със собствените си очи това великолепие, а засега ще се наслаждавам на него чрез очите на другите хора, чрез техните снимки, усещания и произведения. Познавам виртуално две дами, които изпитват същото чувство към Венецианския карнавал и го пресъздадоха последователно в своите прекрасни торти. Едната е Милена, която наричам царица на курабийките и Ройал айсинга, а тук е и тортата й. А другата е Люба-Буболинката, която е царица на тортите. Вижте и нейното великолепие.
И така. Темата за тортата е избрана, а как ще се върже тя с темата на преизвикателството? Е ми много ясно - професия актьорство. :)


А сега малко по-подробно за направата.

Аз съм щастлив притежател на истинска венецианска маска, която благородно предложи да послужи за основа за нейната захарна сестра. Веднага да отбележа, че истинската е със съвсем различни цветове и  украси, но не се сетих да я снимам за доказателство. 


Разточих не много тънко фондан, сложих върху маската и изрязах по края. Оформих нослето и устните.
Така върху покрита със свежо фолио истинска маска, захарната престоя повече от седмица за да се втвърди достатъчно.



Блатове за тортата са пандишпанови с крокант. Тяхната рецепта подробно е описана тук .
Блатовете пекох с два размера - 24 см и 20 см диаметър.  
  Тъй като тортата обещаваше да стане доста висока, реших да я направя на два отделни етажа, които съответно трябваше да се покриват отделно. За да застане стабилно маската върху втория етаж, замерих къде трябва да бъдат изрязани малки парчета. По този начин маската щеше да се опре с "брадичката" на долния етаж, а със страните да влезне в образувалите се отвори.
  Под "челото" на маската все пак остана празно пространство, като по-надолу се вижда как съм се справила с това.




Кремовете които ползвах бяха два:
Първият – ганаш от 400 гр шоколад с вкус на капучино и 400 мл сладкарска сметана;
Вторият крем се състоеше от 500 мл маскарпоне (може и рикота), разбито със 400 гр заквасена сметана, пудра захар на вкус и предварително  разбито 125 гр масло. При реденето върху самата торта добавих и ягоди.

И така. Долния етаж направих само с втория крем, измазах и оставих в хладилника да се стяга.
Горния етаж след реденето с ганаш се оказа недостатъчно висок за да запълни цялото пространство зад маската. Имах известно количество изрезки от предишната торта със същия блат, така че просто ги смачках заедно с останалия ганаш и наредих отгоре като купчинка, след което сложих и горния етаж в хладилника.



Съвсем нарочно не съм изглаждала тортата старателно. Знаех, че в последствие няма да се вижда самата торта под декорация, така че реших да не полгам особени усилия откъм заглаждането на крема и фондана. :)

След като тортите се охладиха, покрих и двете поотделно с тънко разточен фондан. 
В долната торта сложих 7-8 дървени клечки, за да носят тежестта на горната, сложих малко ганаш  за да послужи за слепването между двата етажа и поставих втория етаж на тортата.
Откъм лицето сложих още едно малке парче фондан, тъй като тъмния цвят на ганаша прозираше изпод белия фондан и съответно зад очите на маската.



Допускам, че тази публикация могат да четат и тези, които не са правили торта на два етажа, така че да уточня, че всеки се покрива на отделна подложка и долния задължително се укрепва с дървени клечки, високи точно толкова, колкото е висок самия етаж. По този начин долния етаж няма да пропадне от тежестта на горния, тъй като цялата опора ще е върху клечките. В последствие, при разрязването, горния етаж се сваля и се нарязват отделно двете торти. Така може да направите и абсолютно две различни на вкус торти, например за деца и възрастни, за да са доволни всичките. Да не забравите да извадите клечките. :)


Следващата снимка наподобява нещо не толкова елегантно, само косата липсва. :)
Но това е само етап от декорирането. По този начин започнах да увивам тортата с разточени с релефна точилка парчета фондан. За съжаление на снимките не си личи, че драпериите изглеждат досущ като скъп плат, но вие ще ми повярвате, надявам се. 




 Да не забравя и за маската. Това си беше истинско предизвикателство за мен. Бях изгледала десетки снимки с маски и в главата ми беше абсолютна каша. Влюбих се в няколко абсолютно различни образа и още не бях решила какъв точно искам да пресъздам.
 В крайна сметка взех златен сладкарски маркер и се отдадох на интуицияата си. Почувствах се като създател на истински маски и, честна дума, представях си как моята маска помогне на някоя екстравагантна дама да промени образа си на карнавала.


В последствие, тези рисунки с маркер малко загубиха очертанията си, тъй като след като минах отгоре с белтъчена глазура и сладкарски пош, те станаха значително по-едри и обемни.
Вътре оцветих с дъст, смесен с водка.

Бях направила няколко украси и не знаех какво точно ще използвам. В крайна сметка сложих ветрило и роза.

Ветрилото направих по следния начин. Сгънах от картон хармоника, а след това разточих не много тънко фондан, който внимателно поставих върху картона. В единия край стиснах с щипка за пране. Когато фондана малко стегна, извадих да съхне вече без картона.



За розата разточих лента от фондан. Отгоре отбелязах с релефен картон, подарък от Валерия, още един невероятен творец на торти, който имам удоволствие да познавам. 
След това прегънах внимателно лентата на две без да натискам мястото на прегъването и почнах да навивам от единия край към другия лентата, образувайки роза. Поръсвайки отгоре със златен дъст, придадох блясък на  скъп сатен.



Маската, ветрилото и розата съединявах посредство белтъчена глазура. Тя е способна да се напласти, и втвърдявайки се, захваща здраво всеки детайл. Може да се оцвети лесно отгоре, а при консумацията е приятна на вкус.

Още малко драперии, повечко златен дъст и воала.








  А сега разгледайте и цялата тема Тортеното предизвикателство – юни 2011, която тепърва ще се пълни с разяснения.
А това е албум към всичките торти-участнички.


Pin It

8 коментара:

  1. Ихааа, много впечатляващо, Ани! Маската е невероятна, както и цялата композиция!
    Благодаря за ласкавите думи! :-)

    Усмихнат уикенд! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Mного ти благодаря, Миленка! :) Ти заслужаваш всичките ласкави думи казни и тежи, които ще се кажат, защото твориш не просто прекрасни творения, а и перфектно изпипани неща! :)
    Радвам се, че намина. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Това вече е просто произведение на изкуството ;-))
    Много ми харесва маската - твоята дори е по-хубава от истинските.....харесва ми много как сио направила и устините....много ми харесва и розата, която съединява ветрилата....страхотна е....
    Като цяло човек трудно би казал, че това е торта! ;-)))

    ОтговорИзтриване
  4. АНИ, УНИКАЛНО КАТО ИДЕЯ И ИЗПЪЛНЕНИЕ ! ТИ ЗАСЛУЖАВАШ ДА СПЕЧЕЛИШ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО !ОТ ЦЯЛАТА ГАЛЕРИЯ ТАЗИ МАСКА МЕ ГРАБНА ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД , ВЛЮБИХ СЕ В НЕЯ ,ТВОРИШ УНИКАТИ !
    risi_67

    ОтговорИзтриване
  5. Ирена, много ти благодаря за посещението и за прекрасните думи! :*
    И аз си я харесвам маската. :))

    Risi, много си мила, благодаря ти за толкова силни думи! :))
    Предизвикателството не носи състезателен характер. Просто ние си задаваме тема и се опитваме да я пресъздадем в тортите си, правим нещо ново за себе си и се учим взаимно една от друга.:)
    Всички момичета дават много от себе си. ;)

    Ще се радвам пак да ви "видя" тук! :)

    ОтговорИзтриване
  6. До преди няколко минути и идея си нямах, че имаш блог. Попаднах на него съвсем случайно! И какво да видя - невероятно ефектна и красива торта. Всъщност не просто торта, а истинско произведение на изкуството!!!! Каквото и да кажа ще е недостатъчно, Ани!!! Справила си се великолепно с всичко! Най-сърдечни поздравления и адмирации!

    ОтговорИзтриване
  7. Бубе, безкрайно съм, щастлива да те срещна тук! :) Особено ми е приятно да чуя толкова комплименти от теб, царицата на тортите! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Жулиета Вечерникова20 октомври 2011 г. в 17:33

    Направо сте невероятна .Това е супер.Браво на нас.

    ОтговорИзтриване