reklama

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Полузакъсняло валентинско сърце.  Идеята да споделя с вас това елементарно, но доста ефектно решение ме връхлетя отдавна, но до там. :) Поразмина се малко с времето, някак си не можаха да се срещнат по-рано и идеята си надигна гордо главата и си плю на петите. Ама времето реши, че не може току така да изпусне шанса да се покаже пред света като нещо креативно и оригинално, дръпна идеята в почти последен момент за плитката. Почти като влюбен петокласник. :)

Та... след странното встъпление (или как там се казва началото на книгата... почес-почес) ви предлагам или да си вземете малко захарно тесто, което може да е готово, но задължително с тайлоза за по-бързо изсъхване и по-добра здравина или си забъркайте такова.
Можете да се възползвате от рецептата на Нелка, а тя е следнaтa:

1 с.л. желатин
3 с.л. вода
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. глюкоза
прибл. 500 г пудра захар


Но трябва доста бързо да работите с това тестото, тъй като то изсъхва и има вероятност да се напука.

И така, ще направим малка сладка кутийка, в която да сложите великодушно ключа от вашето сърце. Ако прецените, можете да направите две, като във втората кутийка  предложете на любимия да сложия неговия ключ... от банковата му сметка. :)))
За целта пригответе си тесто, точилка, формички за курабийки под формата на сърце, но може и всякаква друга форма, разбира се, релефна точилка , ако имате, или нещо, върху което можете да разточите тесттоо за да придобие отпечатък.


Изберете варианта, при който ще разточите фондана за да придобие харесания от вас релеф:

с точилкаили релефен картон, който може да намерите по щандове за опаковки.


Изрежете от вече разточения с релеф фондан две сърца с формичка в избрания от вас размер.
Това ще са дъно и капаче на нашата кутийка.


Също така изрежете правоъгълник с височина около 2-3 см или колкото искате да ви е висока
кутийката. Дължината му трябва да съответства на обиколката на дъното или малко
по-малка.Навлажнете леко ръбовете на правоъгълника и внимателно поставете върху едното сърце, повтаряки контурите му. Оставете да позасъхне.Междувременно може да направите буквички, които ще сложим върху капачето. Те не са задължителни, както впрочем нищо тук не е . :))) Може да сложите само сърце, едно или повече, може да направите панделка или пък да не правите нищо, а да оставите изчистено или елегантно.
Все пак поводите да направите подобна кутийка са много, както и евентуалните получатели могат да бъдат с различни вкусове, които вие би трябвало  да предусетите. :) Но ние сега правим валентинка, така че кичът от сорта  I love you тъкмо е на мястото. :)
Пригответе боички, ако желаете да поиграете с цветовете. Ако ли не, само блясък също ще свърши чудна работа.

Вземете я малката кутийка, сложете вътре малко обич, малко нежност и малко шоколад, поднесете я на любимия си човек за да отнесе той със себе си малкото късче от вашето сърце. :)Pin It

вторник, 7 февруари 2012 г.

Мечо Пух и всичките...Не е ли книгата за Мечо Пух и приятелите му една от най-готините детски книги, които сте чели някога? Със сигурност е! С всичките забавни приключения на плюшените играчки на Кристофър Робин и смешните им лафове тя не случайно е спечелила вселенската любов на деца и възрастни и я съхранява и до ден днешен. А колко вариации на филмчета са издавани, не мога дори и да се сетя.

Честно да ви призная, най-много обичам старите руски филмчета за Винни Пух, с които съм отраснала и чиито песнички зная наизуст. Ако случайно сте пропуснали да се запознаете с този шедьовър на Мультфильм, ето, запознайте се и получете удоволствие от песните! :)Но да продължим с варианта на Disney, който е широко известен на уважаемата публика.
Наскоро имах удоволствие да правя торта, посветена на великия Пух и като идея за тортата ми беше предложен трейлър на най-новия филм , а по-точно моментът, когато приятелите преминават през мостчето.
Разбира се аз не съм прекопирала изцяло момента от филмчето. Все пак имам претенции, че мога да вкарам нещо и от себе си. Така се получи тази моя торта, включваща Кристофър Робин, Прасчо, Мечо Пух и Тигъра. Другите се бавят малко и не се побраха в кадъра. :)Предполагам ще бъде интересно да се запознаете и с процеса на изработването на фигурките. Не че нещо, но съм снимала все пак. :)

Мисля, че по снимките достатъчно добре се разбира всичко, макар че на моменти, улисана в работата, съм забравяла да снимам. Основното и общото при всичките фигурки е, че те стоят кой на един крак , кой на опашка, но всичко в името на динамиката на композицията. За целта всяка една фигурка е закрепена върху дървен шиш, който преминава почти през цялото й тяло. След като детайлът върху клечката е добре изсъхнал, почваме да надграждаме останалото.
Повечето от вас знае, но ще спомена за тези,които сега започват с тортите че отделните детайли се слепват помежду си посредством леко навлажняване с четка и вода, може да се сложи мъничко захарно тесто във вода и да се направи на кашичка, а лично аз ползвам вода, смесена с тайлоза, колкото да е на върха на ножа.
Както виждате, за закрепване на отделните детайли съм използвала всякакви подръчни средства - салфетки, шишенца, бурканчета, чаши и т.н. Общо взето, тук няма писани правила, вие можете да ползвате каквото ви е удобно, стига то да не деформира детайлите ви в процеса на съхнене.
Пожелавам ви успех в работата, а ако имате въпроси, не се притеснявайте да ги задавате. :)

Започваме от Тигъра. :)Продължаваме с Кристофър Робин
 ПрасчоИ накрая, но не на последно място и Мечо Пух
Надявам се моите постъпкови снимки помагат, макар и малко!
Ще се радвам на всеки ваш коментар, който вие с най-голямо удоволствие ще ми оставите! ;)

Pin It