reklama

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Торта Възглавница



Едва ли днешната ми публикация представлява някаква супер изненадваща със сложността и дизайна си торта, но вярвам, че може да бъде полезна за много от любителите да направят сами торта за себе си, децата си или за подарък.

Рецепта няма да публикувам, тъй като вътрешността може да бъде всякаква. Моята торта е от кексови блатове и крем с рикота и вишни, а вие можете да направите каквото пожелаете (е, почти), стига да не е много мека и да може да държи форма. Ако кремът не съдържа шоколад, който допълнително укрепва тортата, тогава можете да сложите желатин вътре за да го направите по-стабилен. Блатовете също хубаво да бъдат от по-стабилните, т.к. им предстои дялкане и те трябва да могат да го понесат. :)

Итака...
Най-напред изпекох три дебели квадратни блата. Нарочно ги направих от кексово тесто, защото така те остават сочни без да е необходимо допълнително да се сиропират. Между тях сложих обилно крем и оставих тортата да се отлежи и стегне в хладилника за няколко часа.




Сега започва истинското оформяне на възглавничката. За целта изрежете плавно ъглите и ръбовете на горния блат така, че да се оформята скосявания към средния блат, който трябва да остане по-широк.




Сега същото трябва да направим и от долната страна за да придобие нашата торта вид на истинска пухкава възглавничка. Поставете отгоре картонена подложка, подхванете тортата отдолу под долната подложка и бързо, но внимателно я обърнете с изрязания блат надолу.




Сега изрежете и този блат по същия начин.
Съберете изрезките и ги пасирайте с малко крем до гъста каша, с която да измажете изрязаните места така, че да прикриете крема и да дооформите при нужда до желаната фор
ма.


Измажете горната половинка на тортата с маслен крем и оставете да стегне.



Покрийте горната част с фондан и изрежете внимателно по страните до средата на възглавничката. Оставете в хладилника малко да стегне.



След като фонданът е постегнал, преобърнете тортата пак с помощта на картонената подложка. Измажете горната част с маслен крем и оставете в хладилника за малко, докато разточвате фондана за покриване на другата половинка.




Ето че основата е готова. Не е ли същинска възглавничка?
Вече може да я оформите както пожелаете, да добавите джобчета, копчета или връзки, да разрисувате или да оформите вафлички, както бях направила на тази моя доста по-стара тортичка.



Аз ще ви покажа как оформих плетената “възглавничка“.
Съществуват доста релефни листа, които имитират плетка, плат или шарка. Може да използвате тях или каквото друго ви хрумне. Моята плетка е автентична, тоест бях изплела квадрат, от който си направих силиконова отливка.
Оформих горната половинка с фондан, който разточих върху моята отливка и го боядисах в желания от мен цвят.



Отгоре сложих основната подложка, предварително покрита с фондан.
Боядисаната повърхност на тортата е влажна и лесно залепна към подложката.



Преобърнах тортата и покрих и другата половинка с “оплетен“ фондан.
Боядисах и сложих копчета отстрани.



И тъй като възглавничката беше предназначена за две пухкави сладурчета, настаних ги удобно да си се гушкат на топличко. :)



Pin It

2 коментара:

  1. Нали не съм пропуснала да ти кажа каква си ми голяма слабост! Е, ако случайно съм, сега поне да го напиша!!! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Хеееееееееееееей, Нелкоооо! :)))) :***
    Чувствата са взаимни, нали знаеш? :) Радвам се да те видя тук!!! :)

    ОтговорИзтриване