reklama

вторник, 28 юни 2011 г.

Купидонът ви наблюдава или Моето тортено предизвикателство N1

  Тъй като скоро предстои следващо тортено предизвикателство,  реших да започна от най-първото ми такова. Какво всъщност е това? В любимия ми форум съществува такава тема, която се казва Тортено предизвикателство. В нея се задава с общо гласуване тема, на която момичета, правещи торти, предизвикват сами себе си и се стараят да направят нещо различно и да обяснят стъпка по стъпка как са го направили. Това занимание носи не състезателен, а образователен характер. Така се учим от чуждите и собствените грешки, опит и идеи.
По време на въпросното предизвикателство бях правила торти едва от 3 месеца, затова самото правене на торти беше за мен достатъчно предизвикателство, камо ли нещо по-завъртяно. Тъй като темата беше "Празници",   месец – февруари, моя избор се падна съвсем логично на тема "Св. Валентин". Така или иначе бях поканила гости, като всеки трябваше да сготви или направи някакво ястие, свързано по някакъв начин с темата, а аз щях да се представя и с тортата.
Не исках нещо традиционно от сорта червени сърца и рози. Исках да е хем различно от правеното до сега, хем забавно, хем иронично. Така изнасям на вашия съд тортата ми Купидон, който малко кръвожадно забучи може би Вашето влюбено сърчице на неговия шиш. :)


 А сега малко по-подробно как съм го правила.
 Тортата е Медовик, рецептата я бях взела от Тортената библиотека  на форума. Там може да откриете много полезни съвети за торти и направата им. Самата рецепта на блатовете е различна от този Медовик, но крема, който ползвах, е същия, така че няма да се повтарям.Първо изпекох блатове и докато са още топли, изрязвах форми, които смятах, че ще са необходими за тялото. Шаблоните ги правех малко на око, тъй като нямах точна представа какви точно трябва да бъдат те. Изрязвах блатове и наслагвах един върху друг за да добия  визуална представа за пропорциите на бъдещия Купидон. Вие обаче не оставяйте блатовете да изстиват един върху  друг, тъй като те могат да се слепнат.

След това почнах да редя блатовете измазани с крема от заквасена сметана, сини сливи и орехи. За тази торта трябва поне едно денонощие за да попие крема в блатовете . Така наредена оставих тортата в хладилника за една нощ.
 На следаващия ден тортата вече беше достатъчно попила и стегнала за да мога да й придам нужната форма. На места трябваше да изрежа с нож за целта, а на други да изградя. Тук трябва да кажа, че не хвърлям никога изрезки от блатовете или самата торта, тъй като почти винаги се налага да се попълват неравности, а изрезки, смесени и намачкани с крем до гъста и лепкава консистенция, са перфектна смес за това.
След оформянето тортата отива пак в хладилника, следва измазването с маслен крем и покриването с фондан.
Нямам снимки на покритото трупче. Трябва да отбележа, че имах плохи и неравности, но се стараех те да са отстрани, където ще са сложени ръцете, които, както и главата, правех отделно от оризон смесен с желирани бонбони и покрити с фондан.

Ето как:

За глава с приблизителен размер два юмрука разтопих в микровълновата в по-дълбока купичка и на малка мощност 150 гр желирани бонбони. След това слагам оризон колкото побере, бъркайки докато може с лъжица. След това сместа става доста гъста и трудна за бъркане с лъжица, затова продължавам с ръка. Цялата работа е доста омазваща и лепеща. Аз предварително сипах в една чаша олио и си намазах обилно ръцете с него. Така се предпазвате от абсолютното и вечното съжителство с това гадно нещо. И така, направих си топче от оризоновата смес и оставих малко да стегне, след което вече лесно може да се променя формата. На места изрязвах с нож за да придам по-гладка повърхност. После омазах с маслен крем и покрих с фондан.

 Оформих личицето и оцветих.Блясъкът в очите е задължителен. :) Ръцете и сърцето ги направих на принципа на главата - с оризоновата смес и фондан, а петичките и крилата само с фондан.


В последствие отбелязах някои грешки, които вие може да избегнете. Главата си стана доста тежка и потъна в тялото. Затова клечката, на която беше забодена трябваше да бъде дълга точно колкото тялото за да се държи на нея, а не върху тортата. Или самата торта да бъде подсилена със същата височина шиш, за да поддържа главата.

Другата грешка беше, че "дупето" на тортата беше издадено, а под него нямаше никаква опора. Тъй като тортата чака няколко дни да бъде изядена, полека-лека тръгна да пропада от цялата си тежест. Това си личи при разреза, който е направен в профил.


Като цяло съм доволна от първия си опит в скулптурираната торта или 3D торта, както още наричат подобен тип торти. Отбелязах си грешките, които ще избягвам следващия път.
А сега предлагам  на вашето внимание и самата тема Тортеното предизвикателство  , където може да разгледате тази моята работа и да се насладите на произведения и на останалите момичета, както и да се възползвате от техните обяснения за тортите им. :)

Очаквайте и следващото ми Тортено предизвикателство, което, да се надяваме, също ще ви е от полза. :) 
Pin It

събота, 18 юни 2011 г.

Торта-маратонка. Моля? Маратонка? За ядене?
Имам една приятелка, страхотна приятелка, за която някой ден ще ви разправям. Тя на свой ред има брат, който наскоро имаше рожден ден и за когото ме помоли да направя торта. Тъй като той е треньор по тенис, освен, че е много готин млад човек, темата за тортата беше избрана веднагически. Понеже дъщеря ми тренира тенис при него, аз имам възможност да го виждам всеки ден и забелязах маратонки, с които той спортува и които ме изкефиха максимално, както се казва. :). Така ми се роди идеята да направя тяхно копие. Разрових се из нета и намерих онлайн магазин за продажба на спортни стоки, където много подробно се виждат всичките детайли на обувката.


Тъй като тортата щеше да е триизмерна, трябваше да направя такива блат и крем, които биха позволили замразяване без това да се отрази на вкуса на тортата. Защо ми трябваше да замразявам тортата? Ами защото така по-лесно се реже и оформя нужната форма. И така, блатът реших да бъде пандишпан, който и след размразяване би останал пухкав и свеж, а кремът - ганаш. Рецептата на блата е невероятно лесна и идеална за изчисляване на нужното количество тесто. Уверете се сами – на едно яйце слагате 30 грама захар и 30 грама брашно, лесно можете да варирате според желаните размери на тортата.  Може да добавите какао на прах, лимонова есенция или ванилия, крокант или други натрошени ядки.


Според плана ми, трябваше да опека доста дебел блат, за да мога да насложа няколко пласта един върху друг и да изрежа после форма на маратонка. Използвах квадратна форма с размера на страните 26 см. За този размер ползвах следното количество продукти:

За блата: 
10 яйца;
300 гр захар;
280 гр брашно (слагам една идея по-малко от точното количество брашно);
2 бакпулвера;
сложих и 2-3 шепи крокант 

За крема:
400 гр сладкарска сметана;
400 гр шоколад 

За шаблон използвах изрязана от картон стелка 44 размер. Изрязох блатовете и измазах с крем. Така, все още неоформено оставих в камерата да се замрази. При замръзване пандишпана много лесно се оформя без да се рони. Изрязаните парчета смесих с крем (може да омекотите блатовете и с малко прясно мляко), меко масло и пасирах на гъста каша. Такава смес винаги използвам при оформяне на торти – съответен блат, по-точно изрезки от него, смесвам с крема и смилам – тя е доста гъста, в същото време добре запълва всякакви неравности по тортата или пък може да се изгради нещо по нея. Лека-полека, от изрязване  към изграждане, първоначалния 44 размер се разрасна до към 56. :)
След като придадох форма на маратонка, сложих тортата пак в хладилника за да стегне, след което измазах с масло и пак върнах в хладилника да стегне.През това време разточих фондан за да покрия тортата. При покриването ми се образуваха плохи и цепнатинки тук там, но аз така или иначе щях да слагам отгоре детайли за да постигам прилика с истинска маратонка, така че не се впечатлих особено.
Тъй като оригиналните цветове на маратонката са черно и бяло с малки детайли в зелено и сребърно, реших всичко да оцветявам направо отгоре. 
По-надолу ще покажа в снимки как го направих, защото едва ли има нужда от повече обяснения. :) 


След като сложих и последен детайл, пред мен се озова доста големичка маратонка, захаросано менте на Adidas Barricade 6.0 Murray Ltd. Предлагам да откриете разликите. :)))

Pin It