reklama

петък, 30 декември 2011 г.

Плетена Коледна украса.


Днес ми хрумна една идея, която реших веднага да осъществя. Да, знам, Коледа отмина, но все пак и Нова година е празник. Възможно ще празнувате с приятели или ще ходите на гости, както ще направя аз, тогава защо не спретнем нещо интересно, красиво, но лесно и бързо за подарък?

Всъщност, аз не съм измислила топла вода - текстил, в случая плетиво, фиксиран в определена форма с помощта на лепило и боядисан отгоре. Но все пак ще предложа на вашето внимание моето нещо, което смятам, че е коледна елха. :)

  И така реших аз да изплета коледно дръвче. Мога да се похваля с големи находища от всякакви прежди, които съм придобила през последните години, но без определн спомен за точен вид и количество. :) Зарових се, значи, аз в килера и още на първата копка намерих едно единствено чиленце стара прежда, взета някога от шкафа на свекърва ми. Според етикета преждата е произведена през славния соцпериод, а по-точно на 18.01.77г. на смешна цена 0.80 лв.от СК"Памукотекс" - Казанлък. Преждата се казва Рибарско тире и е първо качество! И ще ми кажете ли, че не е находище? :)

По принцип при мен всичко е на око, защото идеята е само идея, а начини на осъществяването й са безброй. Може да ползвате две игли за плетене или една кука, всичко зависи от вашите умения, предпочитания и желания. Затова аз давам само примерен вариант.
Набрах на две игли 40 бримки, като плетката е само лицева на всеки ред.




Едва ли е нужно да демонстрирам лицевата бримка, но след като снимах как я правя, защо да не покажа? :)







Плетете само лицево, като постепенно трябва да стеснявате плетката, за да придобие форма на триъгълник. За целта стеснявайте на всеки 5-6 ред равномерно по 4 бримки. Тоест изплитате по две бримки заедно в началото и в края на редичката (по-добре това да са втора и трета бримки, както и две предпоследни в края, а не най-първите и най-последните) и още по две разпределени равномерно в самата редичка. По този начин, плетката се стеснява равномернои при последващото зашиване на ръбовете ще позволи на бъдещата ни елхичка да заеме стабилна и правилна форма.

Когато броя на бримките стигне 4-5, може да завършите плетенето. За целта отрежете конеца, но на много късо. Мушнете отрязаното крайче на преждата в игла за гоблени или друга с широко отворче и пъхнете иглата през останалите бримки. Постегнете малко и зашийте страните на триъгълника, направете възелче и вече може да резнете конеца.







Трябва да получите конус. Направете конус и от някаква плътна хартия. Той ще ви трябва за фиксирането на формата като сложите плетения отгоре.







За следващата стъпка ви трябва някакво лепило, което може да лепи текстил. Обикновеното Ц 200, мисля, може да свърши работата. Аз имам специално, което е купено преди време в Слънчоглед, но и което мнооого ми прилича на Ц 200.
Вземете широка четка и намажете целия конус с лепило.
Първоначално аз мислех хартиения конус да оставя вътре за по-голяма стабилност, обаче самата прежда е доста твърда и държи форма, пък като минах с лепило, видях, че няма нужда от картон вътре. Вие действате според това каква прежда имате.
И така, минах плетивото отгоре с лепило и подсуших със сешоар за по-бързичко. Повторих процедурата 2-3 пъти, като последния път хубаво намазах основата на плетката, за да е по-стабилна.


Идва ред и на боята. Понеже аз нямах нищо вкъщи, а желанието да довърша всичко още днес беше голямо, помолих мъжа ми след работа да мине през Ориндж, голямата книжарница на Графа, и да ми вземе де що има метализе боя за текстил. Човека ми донесе медно-златно и сребро. И двете са хубави, затова реших да не пренебрегвам никоя.
Пак използвах широка четка, с която минах отгоре първо със златна, после на места със сребърна боичка.
Вие използвайте каквото имате. Ако е за Коледна украса, може и брокатец да вкарате в действие. Аз се задоволих засега само с това.

И стана каквото стана. :)))
Малко нагласих красотите наоколо и ето, малка сладка измишльотинка е застанала гордо до другите нещица. :)



На този принцип може да се направят всякакви неща за декориране на дома. Например, изплетете калъфче с по-ажурна плетка за невисока чашка и ето ви свещниче. :)
Идеите ме обзеха и ви обещавам да ги изкарвам от главата си, защото почват да се бутат и ми създават дискомфорт. :) Дори малкия след всичко това се изказа, че откога, разбирате ли, не ме беше виждал да плета. :)
Чао сега,отивайте да ровите по килерите си. :)
Pin It

9 коментара:

  1. Страхотно, Ани! Ще поръчам на мама веднага едни свещничета;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотнииии!!! Много жалко че не мога да плета :-( ще се радвам на твоите красоти :-) Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Много лесно, няма що :-/
    Обаче идеята е уникална!!!

    Весело посрещане на НГ :-)))

    ОтговорИзтриване
  4. Ехаааа, много красиво! И аз като Лина ще се любувам на твоите, защото хич не умея такива неща :))Весело посрещане на Нова година Ан!

    ОтговорИзтриване
  5. Лина, Мики, Дамаянти, много се радвам да ви видя! :)
    Плетенето е лесно, макар че си изисква изветсно време за да се научи човек. :)
    Но пък аз с удоволствие ще посрещам всички ви тук при мен. А пък вие, ако имате някой, както Мария, който може да ви изплете нещо такова симпатично, ще го натоварите него, нали така? ;))))
    Весело и топло посрещане и на вас, мили момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, идеята с елхичкат е прекрасна! Невероятно креативна си! Браво! Весела и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
  7. Албена, благодаря ти! :) Щастлива Нова година и на теб и твоето семейство! :)

    ОтговорИзтриване