reklama

събота, 18 юни 2011 г.

Торта-маратонка. Моля? Маратонка? За ядене?




Имам една приятелка, страхотна приятелка, за която някой ден ще ви разправям. Тя на свой ред има брат, който наскоро имаше рожден ден и за когото ме помоли да направя торта. Тъй като той е треньор по тенис, освен, че е много готин млад човек, темата за тортата беше избрана веднагически. Понеже дъщеря ми тренира тенис при него, аз имам възможност да го виждам всеки ден и забелязах маратонки, с които той спортува и които ме изкефиха максимално, както се казва. :). Така ми се роди идеята да направя тяхно копие. Разрових се из нета и намерих онлайн магазин за продажба на спортни стоки, където много подробно се виждат всичките детайли на обувката.


Тъй като тортата щеше да е триизмерна, трябваше да направя такива блат и крем, които биха позволили замразяване без това да се отрази на вкуса на тортата. Защо ми трябваше да замразявам тортата? Ами защото така по-лесно се реже и оформя нужната форма. И така, блатът реших да бъде пандишпан, който и след размразяване би останал пухкав и свеж, а кремът - ганаш. Рецептата на блата е невероятно лесна и идеална за изчисляване на нужното количество тесто. Уверете се сами – на едно яйце слагате 30 грама захар и 30 грама брашно, лесно можете да варирате според желаните размери на тортата.  Може да добавите какао на прах, лимонова есенция или ванилия, крокант или други натрошени ядки.


Според плана ми, трябваше да опека доста дебел блат, за да мога да насложа няколко пласта един върху друг и да изрежа после форма на маратонка. Използвах квадратна форма с размера на страните 26 см. За този размер ползвах следното количество продукти:

За блата: 
10 яйца;
300 гр захар;
280 гр брашно (слагам една идея по-малко от точното количество брашно);
2 бакпулвера;
сложих и 2-3 шепи крокант 

За крема:
400 гр сладкарска сметана;
400 гр шоколад 





За шаблон използвах изрязана от картон стелка 44 размер. Изрязох блатовете и измазах с крем. Така, все още неоформено оставих в камерата да се замрази. При замръзване пандишпана много лесно се оформя без да се рони. Изрязаните парчета смесих с крем (може да омекотите блатовете и с малко прясно мляко), меко масло и пасирах на гъста каша. Такава смес винаги използвам при оформяне на торти – съответен блат, по-точно изрезки от него, смесвам с крема и смилам – тя е доста гъста, в същото време добре запълва всякакви неравности по тортата или пък може да се изгради нещо по нея.



 Лека-полека, от изрязване  към изграждане, първоначалния 44 размер се разрасна до към 56. :)
След като придадох форма на маратонка, сложих тортата пак в хладилника за да стегне, след което измазах с масло и пак върнах в хладилника да стегне.



През това време разточих фондан за да покрия тортата. При покриването ми се образуваха плохи и цепнатинки тук там, но аз така или иначе щях да слагам отгоре детайли за да постигам прилика с истинска маратонка, така че не се впечатлих особено.
Тъй като оригиналните цветове на маратонката са черно и бяло с малки детайли в зелено и сребърно, реших всичко да оцветявам направо отгоре. 
По-надолу ще покажа в снимки как го направих, защото едва ли има нужда от повече обяснения. :) 


















След като сложих и последен детайл, пред мен се озова доста големичка маратонка, захаросано менте на Adidas Barricade 6.0 Murray Ltd. Предлагам да откриете разликите. :)))

































Pin It

4 коментара:

  1. страхотна маратонка Ани-много трудна ми изглежда-Теди

    ОтговорИзтриване
  2. Това си е талант-destini

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна се е получила! Благодаря за постъпковите снимки, вършат чудесна работа. Поздравления за труда, сигурна съм, че рожденника е бил много впечатлен.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета! Радвам се да ви видя тук и че ви харесва! :)

    ОтговорИзтриване