reklama

понеделник, 16 януари 2012 г.

Захарна принцеса.


Правейки последната си торта по мотивите на филмчето "Барби принцесата и бедното момиче" за едно малко Еви, реших да направя постъпкови снимки при правенето на принцеси. Едва ли ще открия топлата вода за повечето от вас, но някои може и да е полезно.


 
Тъй като подобни захарни фигурки трябва да се правят поетапно за да изсъхнат всичките детайли на фигурката, да задържат хубава форма и изглеждат красиво, те стават доста твърди, затова не се препоръчва и да се хапват. Освен това често се използват и различни помощни средства за закрепване от сорта на клечки или тел. Разбира се, говоря за по-сложните фигури или детайли, които и в повечето случаи хората биха желали да ги запазят за спомен. Та в такива случаи може да прибегнем и за още едно помощно средство, което забелязах, че се ползва при изработването на кукли от глина, а по-точно готварско фолио. ;) С помощта на фолиото може да се оформи основата за всяка по-сложна фиргурка, което я прави хем по-стабилна, хем лесна за оформянето. Хубавото при фолиото, че остава меко, освен ако не сте го намачкали и стиснали толкова силно, че то не може да се намачка вече по никакъв начин. И да завърша толкова дълго встъпление, ще кажа, че за основата на полите на принцесите използвах именно фолиото, което намачках на места, оформяйки гънки на полата.,
След това покриваме отгоре с лепило - белтъчена глазура. Без него захарното тесто, което ще слагаме отгоре, няма да се задържи и ще се свлича. Ако нямате готова суха смес за айсинг, която се разрежда на око с вода до нужната гъстота, тогава просто смесете белтък с пудра захар. Тази смес може да я държите в плътно затворен съд в хладилника поне 2 седмици. Може би може и по-дълго, но аз не бих рискувала да използва тозо айсинг после за ядене.
Отгоре мятаме захарно тесто, оформяме и оставяме да изсъхне. Това ще е основата за последващото оформяне.


Гледайки оригиналния дизайн на роклите на мацките, ще се опитам да го повторя...
Не се смейте!Снимките са достатъчно показателни, което не бих могла да кажа за качеството им, но мооооля, не бъдете критични, аз самата достатъчно се критикувам (наум, разбира се). :)
Според градските легенди, без хубава гръдна обиколка ни една принцеса няма да си намери стойностен принц, затова да се погрижим всичко да е естествено и без излишни хирургически намеси. Върху един изправен гръбнак да оформим тънка талия, която не би могла да се огъне дори и при богата пищност на природата-майка (разбирай, Савенко). :D
Добавяме всякакви детайли по роклята, които трябва да обмислим предварително, защото после ще се налага да ампутираме ръце и вратове, ако се окаже, че не можем да лепнем коланчето. ;)Докато съхнат пълнежите под дрехите на принцесата, да се заемем с лицето й. Оформете глава и с подходящ инструмент и с лек натиск оформете дупчици за очичките, нослето и с лек разрез направете устичка. За да стане горната устна по-издадена напред, подпъхнете леко инструмент, с който направихте разрез и избутайте горната устна отвътре навън. Сложете вътре мъничко бял фондан, който хем ще служи за опора на устните за да не потъват, хем ще имитират зъбки. Бам отгоре розовите устни и бели топченца за очичките.
Малко грим, викам, няма да попречи. Че коя принцеса ходи без очна линия? Че тя дори навън боклук няма да изнесе без очна линия, вие на принцовете ще я хвърляте ей така. А лошите принцеси, ония злобарки, дебнат, дебнаааат за да я сдъвчат като маршмелоуз (ха, чувАли сте мисля и за такъв продукт) и да глътнат! Неее, няма да допуснем подобен конфуз и слагаме една елегантна очна линия с тънка четчица. После бързо, бързо слагаме главата отгоре върху тялото, че недай си Боже звънне някой да я покани на кафе.
А косата? Мислете ли, че бих могла да забравя тази подробност? Гъста, дълга и много, защото в този живот се налага да водим битки за светсни принцове и да не се виждат загубите, по-добре да се подсигурим с повчеко материал. ;)


Бих желала да отбележа, че по роклята има изрисувани орнаменти. Налага се, защото фотографските ми умения изостават, а не може да остане незабелязана такава подробност!
Също така бих желала да отбележа, че по незнайни за мен причини, фотографката е игнорирала прекрасната синя принцеса и не е снимала не по-малко прекрасни рози по роклята й още по-прекрасна плитка тип Юлия Тимошенко по главата й. Но вие ще се вгледате, нали? ;)

Ето ги и двете, мили приятелки (или бяха сестри?), хванати за ръце и в очакване някой да ги покани на танц за да не подпират стените със стройните си тела. :)
Беше ми приятно, благодаря за внимание и пак заповядайте! :) А ако ви беше интересно, забавно или полезно, бих се радвала да го разбера от вашите коментари! :)
Pin It