reklama

неделя, 29 май 2011 г.

Торта "Абстракт".


Както ви обещах в тази публикация, сега ще покажа как съм украсила Медовик.
То, всъщност, се вижда и на снимката, но аз ще покажа и някои стъпки, въпреки, че стигат и две изречения. :)


След като тортата беше покрита с фондан, оставих я за кратко, за да поизсъхне малко покритието.

Вдъхновението за тортата ми е дошло съвсем случайно. В едно списание аз мернах реклама не бижута, които бяха разрисувани по много красив начин, който ми напомняше стила на Густав Климт. В последствие, отваряйки сайта на бижутата, видях, че не греша. Оказа се, че те наистина имат колекции, посветени на различни творци. Разбира се аз не съм Густав Климт, но реших да се опитам да изимитирам стила на бижутата в моята торта.



След като фондана стегна, очертах със специален хранителен маркер в златно орнаменти по повърхността  на тортата. Когато го правите, старайте се да не натискате прекалено силно, тъй като рискувате да пробиете покритието. После оцветих със златен дъст, разреден в малко водка там, където исках да е златно.





Остана само да приготвя и цветните боички за да оцветя останалите орнаменти в подходящи ярки и весели цветове.
Някои от виртуалните ми приятелки казаха, че тортата прилича или по-скоро напомня на произведенията на Гауди, което може само да ме ласкае.
Аз нямам чак толкова високо мнение за творчеството си, прекалено далеч съм и от Климт и от Гауди, затова скромно кръстих тортата Абстракт.





Pin It

събота, 28 май 2011 г.

Торта Медовик.









Ако има торта с необичаен, различен, сладък, но не тежък вкус, то това без съмнение е торта Медовик. Ароматът на мед, който се разнася, когато печете блатове за тази великолепна торта, е незабравим и аз го помня от детството си. Рецептите са доста – по-сложни, по-леки, но всичките те имат неизменна съставка – мед.
Рецептата, която ще ви предложа е доста лесна. Не са нужни кой знае какви кулинарни умения за да поглезите любимите си хора с този невероятен десерт.
Само си пригответе необходимите продукти и половината работа е свършена.




Тесто:

мед – 150 гр;
брашно – 1 1/2 чаена чаша;
нишесте – 2 суп. лъжици с връх;
захар – 2/3 чаена чаша;
 яйца – 3 бр.;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. сода бикарбонат;
орехи по желание
Количество продуктите са за около 20 см диаметрова форма за торти. За торта близо 9 -10 см висока и диаметър 24 см колечеството продукти се удвоява.


И така



Разбийте меда със захарта, солта и яйцата. Ако медът е гъст, можете да го разтопите на водна баня или в микровълнова фурна, но след това охладете. Добавете останалите сухи съставки.


Количество брашното може да варира. Гъстотата на тестото трябва да е колкото гъста боза.


Може да добавите в тестото и натрошени орехи. Аз една порция тесто изпекох със, а другата без орехи. По принцип с повечко орехи е по-вкусно. Може да сложите и в крем.

Намаслете и набрашнете формата и изсипете тестото. При изпичането то много се надига, така че може да сложите отгоре фолио за да не изгори. Печете  в загрята до 180 градуса фурна 15-на минути, след това сложете фолио отгоре и печете още около 40-50 мин. до суха клечка.


Докато блатовете се пекат и изстиват, заемете се с крема, междувременно наслаждавайки се на невероятното ухание на мед, което ще се разнася из къщата ви.

Кремът е изключително лесен и невероятно вкусен. Киселия му вкус допълва прекрасно сладкия вкус на тестото, а консистенцията му позволява идеално да се попие в сухите блатове, така че накрая да сте спокойни за крайния резултат.




Крем:

Сметана заквасена- 400-500 грама;
сушени сини сливи - 2-3 шепи;
захар - 1/2 чаша

Просто смесете всичките съставки. Няма къде да сбъркате. За двойно количество тесто, увеличете и сметаната. Захарта добавям на вкус, не обичам твърде сладко. А и е за предпочитане кремът да е леко кисел за да не става натрапчиво сладка самата торта. Оставете да попие поне една нощ, но ако престои повече, тортата ще стане по-мека и сочна. Имайте предвид, че блатовете са достатъчно сухи, макар и пухкави, така че повечко крем няма да навреди.




Срежете всеки блат на два или три равни пласта и нанесете обилно крем между всеки един пласт. Ако няма да покривате тортата с фондан, сложете повечко крем и на най-горния блат, а отгоре поръсете с натрошени орехи.
Тъй като аз имах намерение да слагам и фондан, затова само леко сиропирах горния блат с малко мляко посредством силиконова четка, след това нанесох малко крем и оставих да попие. После измазах с маслен крем и сложих в хладилника да стегне.


 След това покрих тортата с фондан и продължих с украсата.


Ако ви е интересно да разберете какво направих с тортата, вижте тук, и да ви е сладко! :)

Рецептата е адаптирана от тук






Pin It

вторник, 3 май 2011 г.

Повече крем, по-малко блат.


Не знам дали вие сте се чудили как да направите торта с повечко лек крем или да няма много блат в самата торта, но така, че да се покрие и с фондан отгоре. Понеже аз доста се чудех та затова измислих нещо.


Всъщност, най-вероятно не съм измислила топла вода, след като хората са направили подобна форма за печене . Тази е на Alan Silverwood.
Обаче... точно тази е твърде малка, само 20 см диаметър, иначе щях да си я поръчам от http://www.ebay.co.uk/ .
От друга страна ми се струва, че е плитка, а за да стане като на картинката, би трябвало да се изпекат два блата и да се залепят. Не знам как би станало това при условие, че горната част трябва да се напълни с крем и да се обърне с него надолу. Всъщност, признавам, че аз съм лаик и възможно да не знам тънкостите.

 Както и да е, намерените в интернет подобни форми засега не съм купила по една или друга причина, но не се отказвам от желанието да ги придобия някой ден.
Докато стане това, ви предлагам възможността да си изпечем сами вкъщи подобен блат с налични във всяка кухня неща.
 Първото, което трябва да направите е да забъркате смес за блата. Аз обичам пандишпан, който позволява всякакъв крем, в същото време е лек и лесен за дозировка, а също така позволява и замразяването при нужда.
В зависимост от желаното количество, лесно можете да варирате с продуктите, като имате предвид, че на едно яйце ви трябват по 30 грама захар и брашно. Ако ще добавяте какао в тестото, може да намалите малко брашното. Да не забравяте бакпулвер. Може да разнообразите пандишпана с крокант, маково семе и каквото друго ви хрумне, но да не се отклоняваме от темата.

Забърках тестото и сипах съвсем малко на дъното на формата за торти, която е покрита с хартия за печене, намаслена и поръсена с брашно. Слагаме в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 7-10 мин., след което вадим формата. Не чакаме да се изпече до края нито да се надига. Просто по този начин оформяме дъното на бъдещия блат.





След това слагате в средата на тавата върху изпечения блат тенджерка или друг подходящ за целта съд с диаметър по-малък от този на формата, в която печете. Внимавайте тенджерата да бъде щателно намаслена и набрашнена отвън и отвътре, а също така изолирана от всеки допир с тестото с хартия за печене с цел незалепване на недокрай изпечения блат. За по-лесно запълване с тестото на пространство между тенджерата и формата използвам пош. Ако нямате, може да си направите фунийка от хартия за печене или пък да напълните обикновено пликче с тестото и да резнете крайче за да се получи дупчица, през която ще изтискате тестото по-бързо и по-равномерно. Сложих малко тесто и на дъното на тенджерата за да оформя капаче. Слагате цялата конструкция обратно във фурната и печете колкото необходимо.

Изчакайте малко да изстине, отделете внимателно с нож от стените на тенджерата външния блат и много внимателно отделете.

Получихте идеална форма, която може да запълните с пълнеж, какъвто душата пожелае, без той да попречи в последствие да се облече тортата с фондан. Имате достатъчна височина, така че смело напълнете вътрешността с плодове, сметана, еклери или всичко друго.
Ако един слой ви е достатъчен, вече сте готови и просто затворете отгоре с капачето с грапавата повърхност навътре.



На мен не ми беше достатъчно, тъй като исках два вида крем и затова направих две подобни форми, като при второто изпичане не сложих тесто вътре в тенджерката. Предполагах, че ще сложа капачето от първия блат най-отгоре, тъй като между двата крема ще бъде изолирано с дъното на горния блат. Сметките ми се оказаха малко грешни, тъй като поради височината на блата, количество крем, който забърках, се оказа недостатъчно.
Затова сложих капачето на долния блат и за да не се получи много сухо между двата вида крем поради двоен пласт блат, сиропирах щателно с мляко, а между тях наслоих  разтопен в малко мляко шоколад.
Най-отгоре сложих капаче от готов блат. Така стана много равно и гладко. Всичките неравности, които при подобно изпичане са минимални, заглаждам с трохи от блат разбъркани с крем. Става много здрава за запълване на всякакви неравности смес, която позволява да направите и по-нестандартни форми, например при 3Д тортите.

Следва измазване с маслен крем и покриване с фондан.
За тортата с диаметър 25 см и височина 10 см използвах 10 яйца, 300 грама захар и около 280 грама брашно плюс няколко супени лъжици горчиво какао и 2 бакпулвера. Това е смес за двата блата, разделена на два пъти.



Да спомена и за още един начин на правене на подобни блатове, по-подходящ  за двуетажни торти.
За целта изпичате цялото количество тесто в тава с диаметър, който ще ползвате за долния етаж. Печете на по-малка температура, тъй като количеството е голямо и да не остане сурово вътре.
След като блатът е изпечен и изстинал, изрежете от средата друг кръг с диаметър, колкото трябва да бъде втория етаж. Така получавате един вид стеничка с по-широк диаметър и цял блат с по-малък, който може да срежете хоризонтално на две или три части.
Долния етаж ще се наложи да изолирате с дъно и капаче или от готови блатове или да изпечете още една доза, като после да срежете по хоризонтал на две получения блат.
По този начин пълните долния етаж по-гореописания, а втория по стандартен начин. И да не забравите да сложите някакви подпори в долния етаж, за да не потъне горния в него. ;)

Надявам се, че съм била полезна и ще се радвам на коментари и споделени техники от вас.

П.П. Допълвам с един съвет. Преди да сложите крем, поставете блатовете за пълнене във формата, в която сте ги пекли. Така ще избегнете разширяването или разкъсването на стените, докато кремът стяга вътре. Така капачето, което сте пекли в дъното на тенджерката, няма да се окаже с по-малък диаметър от този, който трябва да затворим.
Ако все пак се притеснявате, че диаметъра на капачето няма да е достатъчен, тогава не слагайте тестото в тенджерката, а изпечете отделно една доза във формата със същия диаметър, който ползвате за основния, и я срежете на две по хоризонтал. По този начин ще получите и по-висока торта. 
Pin It