reklama

събота, 28 май 2011 г.

Торта Медовик.









Ако има торта с необичаен, различен, сладък, но не тежък вкус, то това без съмнение е торта Медовик. Ароматът на мед, който се разнася, когато печете блатове за тази великолепна торта, е незабравим и аз го помня от детството си. Рецептите са доста – по-сложни, по-леки, но всичките те имат неизменна съставка – мед.
Рецептата, която ще ви предложа е доста лесна. Не са нужни кой знае какви кулинарни умения за да поглезите любимите си хора с този невероятен десерт.
Само си пригответе необходимите продукти и половината работа е свършена.




Тесто:

мед – 150 гр;
брашно – 1 1/2 чаена чаша;
нишесте – 2 суп. лъжици с връх;
захар – 2/3 чаена чаша;
 яйца – 3 бр.;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. сода бикарбонат;
орехи по желание
Количество продуктите са за около 20 см диаметрова форма за торти. За торта близо 9 -10 см висока и диаметър 24 см колечеството продукти се удвоява.


И така



Разбийте меда със захарта, солта и яйцата. Ако медът е гъст, можете да го разтопите на водна баня или в микровълнова фурна, но след това охладете. Добавете останалите сухи съставки.


Количество брашното може да варира. Гъстотата на тестото трябва да е колкото гъста боза.


Може да добавите в тестото и натрошени орехи. Аз една порция тесто изпекох със, а другата без орехи. По принцип с повечко орехи е по-вкусно. Може да сложите и в крем.

Намаслете и набрашнете формата и изсипете тестото. При изпичането то много се надига, така че може да сложите отгоре фолио за да не изгори. Печете  в загрята до 180 градуса фурна 15-на минути, след това сложете фолио отгоре и печете още около 40-50 мин. до суха клечка.


Докато блатовете се пекат и изстиват, заемете се с крема, междувременно наслаждавайки се на невероятното ухание на мед, което ще се разнася из къщата ви.

Кремът е изключително лесен и невероятно вкусен. Киселия му вкус допълва прекрасно сладкия вкус на тестото, а консистенцията му позволява идеално да се попие в сухите блатове, така че накрая да сте спокойни за крайния резултат.




Крем:

Сметана заквасена- 400-500 грама;
сушени сини сливи - 2-3 шепи;
захар - 1/2 чаша

Просто смесете всичките съставки. Няма къде да сбъркате. За двойно количество тесто, увеличете и сметаната. Захарта добавям на вкус, не обичам твърде сладко. А и е за предпочитане кремът да е леко кисел за да не става натрапчиво сладка самата торта. Оставете да попие поне една нощ, но ако престои повече, тортата ще стане по-мека и сочна. Имайте предвид, че блатовете са достатъчно сухи, макар и пухкави, така че повечко крем няма да навреди.




Срежете всеки блат на два или три равни пласта и нанесете обилно крем между всеки един пласт. Ако няма да покривате тортата с фондан, сложете повечко крем и на най-горния блат, а отгоре поръсете с натрошени орехи.
Тъй като аз имах намерение да слагам и фондан, затова само леко сиропирах горния блат с малко мляко посредством силиконова четка, след това нанесох малко крем и оставих да попие. После измазах с маслен крем и сложих в хладилника да стегне.


 След това покрих тортата с фондан и продължих с украсата.


Ако ви е интересно да разберете какво направих с тортата, вижте тук, и да ви е сладко! :)

Рецептата е адаптирана от тук






Pin It

2 коментара:

  1. Ани, страхотна си! Много благодаря за рецептата и за обясненията в блога ти!
    Вкъщи всички много обичаме и мед и орехи, рецептата е лесна, ще ядем такава тортаааа :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Супер! Радвам се, че ти харесва! Сподели после дали ти хареса! :)

    ОтговорИзтриване