reklama

вторник, 29 януари 2013 г.

Ар Деко през моите ръце и поглед

Наскоро с мен се свърза едно прекрасно девойче, което за настъпващия си 16-ти рожден ден ме помоли да й направя торта. Дотук нищо необикновено. Съобщението беше много мило, изключителнодобре и грамотно написано и завършваше с пожелание за “красива и спокойна 2013 година“. Това момиче ме спечели! Винаги съм знаела, че нашите деца не са бира и чалга, както се опитват да ни пробутат медиите, те са красиви, енергични, грамотни и ведри деца.
И не само. Те четат. Познайте какво си пожела момичето? Тортата да е на темата “Великият Гетсби“. Направо ме накара да хлъцна!
Много се чудих как точно да свържа идеите и сюжета, реших, че ще се опитам да пресъздам стила на епохата. По онова време върлуваше ар деко (или арт деко), което е един от любимите ми стилове, макар че, ако трябва да избирам, ар нуво (или арт нуво) повече ми харесва. Наложи се малко да си сбутам идеите, т.к. бяха много, а тортата само една.
Ар декото се различава от ар нувото с геометричните си елементи, докато при ар нувото елементите са по-плавни, флористични. Да ви кажа, не ги знаех разликите, все ги бърках стиловете от онази епоха, все си ми беше сецесион (което всъщност си е ар нуво), ама ето че и това научих. :)
И така, в четене и изучаване на стила в главата ми се роди най-накрая и оформена визия на бъдещата торта. Оставаше само да я осъществя, което направих и с гордост ви я представям.


Скромно - нескромно, харесвам си я много!
В една торта за мен най-сложното нещо е да измисля и избистря дизайна. Това може да миотнеме страшно много време, коства ми и сън и спокойствие. Не обичам прекопирани торти, дори и моите не повтарям, не и дословно, дет' се казва.Преравям страшно много информация, необходима за да опозная темата, по която ще работя и в един момент като че ли от само себе си нещо се появява пред очите ми, а работата вече е лесна. :)

Най-напред изрязох силуета на девойката, подсуших и изрисувах. Получи се от раз,въпреки че я бях нагласила за чернова.Страните и горната част оцветих с помощта на четката и гъбичката, много бои и желание.Надписът “The Great Sixteen“ е игра на думи и е префразирано от “The Great Gatsby“По време на уточняването на моменти от дизайна Деница, така се казва рожденичката, ми прати цитат от книгата (забележете!) на английски език, където се говори за бяло облекло на героите, като част от фалшивия им поглед върху чистотата и добродетелта. Така се роди идеята да направя и бели ръкавици.По принцип те са първото нещо, което бях направила, затова и ги сложих върху тортата, макар че според мен са излишни тук. Именно затова първата снимка е без тях, но ето как изглеждаше цялата торта, когато Дени дойде да си я вземе.Пожелавам на мен все такива артистични, различни и отворени рожденици, все така да ми се доверяват и аз да получавам все такова изключително удоволствие, правейки тортите за тях!
А на Дени й пожелавам много късмет, много щастие и радост, нека нейните родители се гордеят с нея, защото съм сигурна има защо да са горди с такова прекрасно момиче!
Pin It

понеделник, 28 януари 2013 г.

Да поплетем... от фондан.


Вчера при мен на пикник дойде Мечо Пух. Извади, както си е реда, разни вкусотии, постели одеалце... Е, вкусотиите бързо свършиха, но поне се порадвах на одеалцето.
Много обичам да плета, но големите неща отнемат доста време, а такова само една вечер.
Ако и вие сте фенове на мекото и плетенкото, ще споделя как се прави такова плетено одеалце.

Най-напред се заредете с фитилчета от фондан.  След това усукайте по две фитилчета, само че едната двойка нека да е усукана в едната посока, а другата в обратната. Независимо дали ще са двуцветни или само един цвят, трябва да имате по два чифта усукани фитили в две различни посоки.


Доближете ги едно до друго...


И воала... :)Ето ви одеалце. А може това да е плат за готин пкетен пуловер за някой от сладките герои на вашата торта. :)
Ползвайте се и ме споменавайте с добро! :)
Pin It

вторник, 1 януари 2013 г.

През новата година......обещавам да играя повече с децата си за да ме запомнят в приказката на детството си не само като майка, която ги кара да се мият, ядат, прибират нещата си и оправят леглата, но и приятелка, с която могат да лудуват, карат кънки и се возят на шейна! :)

Бъдете здрави, щастливи, обичайте децата си и не забравяйте - детството не се връща, трябва да го пазим по-дълго в душите ни! :)
Pin It